Hovenier of tuinman verschil

Hovenier of tuinman: wat is het verschil?

Wanneer je je tuin wilt laten aanleggen, renoveren of onderhouden, ben je waarschijnlijk op zoek naar een hovenier of tuinman. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het beroep van hovenier hetzelfde is als dat van een tuinman en vice versa. Echter is het ook niet heel gek dat deze beroepen met elkaar worden verward, gezien de overlappende werkzaamheden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen een hovenier en een tuinman, waardoor het onderscheid voor eens en voor altijd duidelijk wordt voor iedereen.


Wat doet een hovenier

Een hovenier is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen & aanleggen, renoveren en onderhouden van tuinen. Het werk van hoveniers omvat meer dan alleen het beheren van groene ruimtes; ze zijn ook actief bezig met het ontwerpen en realiseren van buitenomgevingen die zowel visueel aantrekkelijk als praktisch bruikbaar zijn.

Taken van een hovenier omvatten onder andere:

Wat doet een tuinman

Een tuinman richt zich meer op het onderhoud van bestaande tuinen en terreinen. waarbij de nadruk ligt op het behouden van de gezondheid en esthetiek van de tuin.

Taken van een tuinman omvatten onder andere:

  • Grasmaaien en trimmen.
  • Planten water geven.
  • Onkruid wieden.
  • Snoeien van bomen en struiken.
  • Schoonhouden van paden en terrassen.

Hovenier of tuinman: wat is het verschil?

Het verschil tussen een hovenier en een tuinman zit hem in de diversiteit van de werkzaamheden. Waar een tuinman zich voornamelijk bezighoudt met kleine (onderhouds)werkzaamheden, houdt een hovenier zich ook bezig met het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Hier heeft de hovenier de benodigde kennis, gereedschap en bemanning voor in huis.

Aspect Hovenier Tuinman
Opleiding Een afgerond Mbo-opleiding tot niv. 4 of geschoold in landschapsarchitectuur. Variabel, kan zijn opgedaan door ervaring.
Expertise Gespecialiseerd in tuinontwerp, aanleg en renovatie. Gericht op algemeen onderhoud.
Tarieven Gemiddeld tussen de € 35 tot € 75 per uur. Meestal significant lager dan een hovenier.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de verschillen zijn tussen een hovenier en tuinman. Het kiezen tussen een hovenier en een tuinman hangt af van verschillende factoren, waaronder je specifieke behoeften, budget en de omvang van jouw tuinproject. Wij hopen dat het verschil nu voor je duidelijk is geworden en je helpt bij het kiezen van de juiste professional.

Share